You are here

Сјајан пласман тима ЕТФ-а H-Bridges на такмичењу у Тексасу

16. 08. 2024.

Лето је период током ког се студенти одмарају и припремају испите. Но, неким студентима летње месеце обележе прекоокеанска путовања на међународна такмичења. Током јула, овај подухват реализовали су студенти Електротехничког факултета Универзитета у Београду, тим H-Bridges, који је учествовао и остварио изванредан резултат на највећем светском универзитетском такмичењу у области иновативних и енергетски ефикасних решења − IEEE International Future Energy Challenge (IFEC). Тим је у финалу такмичења, одржаног од 14. до 17. јула у Остину у Тексасу, остварио велики успех освојивши четврто место. Фондација „Регистар националног интернет домена Србије” (РНИДС) финансијски је подржала путовање тима на међународно такмичење, те помогла тиму да покаже завидно знање и изузетно решење пред младима из чак 40 тимова универзитета са различитих страна света, колико их се квалификовало на почетку такмичења.

Какав се задатак нашао пред такмичарима? Тема овогодишњег IFEC такмичења била је развој и пројектовање стерео аудио појачивача класе D, снаге 400 W са два стерео и једним subwoofer каналом. У поређењу са конвенционалним појачавачима у класи D, предност предложеног решења студената ЕТФ-а огледала се у  већој енергетској ефикасности, бољем квалитету звука и фреквенцијском распону, већој флексибилности у обради аудио-сигнала и мањој маси и запремини. Судије су на субјективном тесту оцениле квалитет звука уређаја као најбољи у односу на све остале тимове на такмичењу. Студенти су решење развили при Лабораторији за дигитално управљање претварачима и погонима на Електротехничком факултету у Београду.

Са тимом H-Bridges разговарали смо и о самом такмичењу, процесу селекције студената из године у годину, току припрема и значају такмичења за образовање младих и талентованих људи.

Како су објаснили из тима H-Bridges IFEC (International Future Energy Challenge) највеће је светско универзитетско такмичење из области енергетске електронике и ефикасности. Има три фазе: proposal (предлог), полуфинале и финале. „Proposal је документ који се у првој фази, обично средином новембра, шаље организатору такмичења, и то је фаза која се може сматрати фазом квалификација.”

Објаснили су да се полуфинале односно финале такмичења сваке године одржавају у различитим светски метрополама. „Полуфинале се сваке године одржава у оквиру APEC-а, највеће светске конференције из енергетске електронике, односно управо из области такмичења. Applied Power Electronics Conference (APEC) одржава се сваке године крајем фебруара у различитим градовима у САД. Ове године наше полуфинале је одржано у Лос Анђелесу, а следеће године биће у Атланти. Финале се такође одржава на различитим локацијама, у зависности од тога који универзитет буде домаћин и организатор такмичења. Ове године финале је одржано у Остину, у Тексасу, јер је тамошњи универзитет био организатор, прошле године одржано је у Немачкој, а следеће године биће у Тајпеју на Тајвану. У финале се квалификовало седам екипа, у полуфиналу их је било 12, а на почетку такмичења било је преко 40 екипа.”

H-Bridges већ годинама представља Србију и ЕТФ на овом такмичењу, а ментор тима је Александар Милић, асистент на ЕТФ-у. Из године у годину пред нови циклус такмичења, уз помоћ тренутних чланова тима, организује се пријем нових чланова. „Врата наше лабораторије која нам је дата на коришћење широм су отворена, и тиму могу да приступе студенти са било ког смера. Ове године тим је на крају процеса такмичења бројао 16 чланова, од којих су сви студенти основних студија. Нови чланови увек могу да рачунају на подршку ментора и чланова тима из ранијих година,” истиче тим H-Bridges, и напомиње да је решење представљено у Остину у целости развијено при Лабораторији за дигитално управљање претварачима и погонима на Електротехничком факултету у Београду.

Чланови тима истакли су немерљив значај који овај тим неформалног образовања има на развој и профилисање будућих стручњака. „Искуство учешћа на IFEC такмичењу је јединствено и не може се заменити било чиме, јер представља праву одскочну даску у смислу практичне примене дотад стеченог знања и у додатном проширивању и продубљивању знања. За једног студента основних студија привилегија је да има прилику да буде део највеће светске конференције из области енергетске електронике (APEC) у оквиру које се одржава полуфинале и да тамо види најсвежија стручна достигнућа која у потпуности превазилазе све појмове стечене кроз формално образовање. Поред проширивања видика, на поменутој конференцији имали смо прилику и да разговарамо са људима из самог врха индустрије и науке на пољу енергетске електронике. Осим тога, упознавање и размена контаката са перспективним студентима из целог света има значај чије ћемо размере вероватно тек у будућности моћи у потпуности да сагледамо”, поделили су своје утиске млади људи из екипе.

Но, да би стицање нових искустава, знања, проширење видика и прављење контаката могли да се догоде, младим људима је потребно нешто више од добре воље, а то је финансијска подршка за учешће на такмичењима. „Као што уређај који се постави као задатак за такмичење сваке године тим развија од нуле, тако постоји засебан део тима који се бави прикупљањем материјалних и новчаних средстава за реализацију пројекта у тој години. Без активне подршке привреде ништа од овога не би било могуће, јер ми зависимо од прикупљених средстава. Тај посао јесте тежак и захтеван, и потребно је доста труда да се успоставе нова партнерства. На срећу, наилазимо на разумевање људи из привреде који препознају значај нашег рада”, закључили су разговор студенти ЕТФ-а.