You are here

Пети Бизнис клуб са кластером NiCAT

20. 05. 2024.

Још једно успешно окупљање компанија чланица Нишког кластера напредних технологија (NiCAT) одиграло се 17. маја у простору Блекбери у Нишу. Ово је пети Бизнис клуб који су организовали NiCAT и Фондација „Регистар националног интернет домена Србије” (РНИДС) са циљем да се отвори простор за едукацију, размену идеја и разговор о унапређењу пословних прилика и процеса.

Поздравне речи упутили су Горан Младеновић, директор NiCAT-a и Дијана Милутиновић из РНИДС-а, а у фокусу  програма био је master class „Улога AI у високотехнолошком бизнису“ Луке Аничина, стручњака за машинско учење и вештачку интелигенцију, ког Google Developers препознаје као једног од 150 водећих светских експерата у области машинског учења. Лука је говорио о стратешком приступу компанија употреби вештачке интелигенције, напоменуо да се AI посматра као „сребрни метак“ и решење свих проблема на које компанија може да наиђе, док је истина сасвим другачија. Указао је на значај разликовања примене вештачке интелигенције у фирмама које пружају само услуге и фирмама које развијају своје производе, те упозорио на ризик развоја производа који су у потпуности засновани на AI. Бројним примерима илустровао је како се пословни процеси могу олакшати, убрзати и аутоматизовати употребном вештачке интелигенције, посебно приликом скалирања бизниса, но, сугерисао да компаније морају донети добро информисане одлуке о томе у које сегменте пословања се таква „помоћ“ може имплементирати (нпр. HR службе, корисничка подршка), јер „два кила AI“ за понети није плодотворан приступ. Упозорио је на значај адекватног управљања подацима који се користе за машинско учење, те разматрао „цену грешке“ лоше тренираних модела.

У остатку програма представиле су се три компаније, нове чланице кластера, Code 3 Profit, Tech Tailors и IT Centar, а до краја вечери уследили су Б2Б састанци један на један, дружење и неформално умрежавање окупљених.