You are here

Нова "плућа Београда" уз помоћ Фондације РНИДС

09. 10. 2024.

Да ли знате да просечно стабло апсорбује између 10 и 40 kg CO2 годишње, а да током свог животног века (око 40 година) може да апсорбује између 400 kg и чак 1,5 тоне CO2? Да ли можете да претпоставите колики би позитиван утицај на животну средину имала садња 500.000 стабала?

Плућа Београда

Управо такву, велику еколошку иницијативу под називом "Плућа Београда", покренуло је удружење ,,Discover Serbia'', са циљем да се засади 500.000 нових стабала на површини од 250 хектара у општини Сурчин. Овим би се шумовитост Београда повећала за 14%, стварајући нови зелени појас који ће побољшати квалитет ваздуха и ојачати локални екосистем.

Фондација ,,Регистар националног интернет домена Србије'' (РНИДС) препознала је важност и друштвени значај ове еколошке иницијативе, те је пружила подршку пројекту омогућивши, између осталог, израду сајта доступног на адреси plucabeograda.rs. Преко њега грађани и компаније могу да прате развој пројекта и директно се укључе у иницијативу. Посебан део сајта представља бројач засађених стабала, који транспарентно приказује досадашње резултате рада на озелењавању.

Компаније које желе да допринесу овом пројекту имају прилику да се укључе кроз различите моделе подршке, што су неке већ и учиниле, иако је пројекат тек започео. Финансијска помоћ пошумљавању Београда није трошак, већ инвестиција у здравију будућност града и свих његових становника.