You are here

Jamboree 2024: CENTR zajednica okupljena u Kopenhagenu

31. 05. 2024.

CENTR Jamboree 2024 održan je u Kopenhagenu u Danskoj od 29. do 31. maja i okupio je rekordan broj posetilaca. Pored predstavnika evropskih registara nacionalnih domena, događaju je prisustvovao i veliki broj predstavnika međunarodnih, stručnih organizacija i registrara. Domaćin ovogodišnjeg centralnog okupljanja CENTR članica, danski registar Punktum.dk, izvanredno je organizovao događaj i sa kolegama iz drugih evropskih registara istovremeno obeležio 25-u godišnjicu poslovanja.

Centralne teme o kojima se razgovaralo na Jamboree-ju bile su NIS 2 direktiva – dokle su evropske zemlje stigle sa implementacijom u nacionalno zakonodavstvo, koji su delovi direktive posebno izazovni registrarima, a koji registrima domena, zatim provere usklađenosti poslovanja registrara sa zahtevima registra, održivo poslovanje, upravljanje internetom, global digital compact itd.

Najveći deo programa drugog dana bio je posvećen zloupotrebama domena i DNS-a, a program je moderirao Dejan Đukić, direktor Fondacije „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS). Ponuđene su perspektive i prakse nacionalnih registara za sprečavanje zloupotreba, metodologija merenja zloupotreba koje razvija ICANN, upotreba mašinskog učenja i veštačke inteligencije u komercijalnim servisima za detekciju i sprečavanje zloupotreba naziva domena. Đukić je aktivno učestvovao u pripremi programa kompletnog događaja kao član programskog odbora Jamboree 2024, ta sa kolegama iz nekoliko drugih registara učestvovao u odabiru predloženih tema i učesnika i koncipiranju formata izlaganja.  

Do kraja događaja zajednica je pratila izlaganja o nacionalnim rizolverima, različitim aspektima obrade podataka od strane registara, sajber bezbednosti itd. i još jednom pokazala značaj okupljanja, razmene znanja i iskustava da bi internet bio najbolja i najbezbednija verzija sebe.