Ovaj mehanizam uveden je u cilju efikasne odbrane od zlonamernih aktivnosti.

Mehanizam zahteva da se pre željene akcije unese tačan rezultat prikazane operacije.

21061910 + 5 =
Registar nacionalnog Internet domena Srbije
09:18 (CET) - 29. 08. 2015.

WhoIs upit

Unesite naziv željenog domena i proverite da li je slobodan

Želim da registrujem domen

Spisak ovlašćenih registara

.СРБ domen


Za više informacija o .СРБ domenu posetite http://њњњ.срб

Linkuj kao što govoriš!

Šta je .СРБ?

Ćirilički internet domen .СРБ je novi, drugi nacionalni domen Republike Srbije. Deo je porodice internacionalizovanih naziva domena (Internationalized Domain Name - IDN), odnosno naziva domena koji nisu napisani engleskim alfabetom.

Koje zemlje imaju svoj IDN na nacionalnom pismu?

  • Prvi internacionalizovani domeni najvišeg nivoa (IDN ccTLD) aktivirani su 5. maja 2010. za tri domena koja koriste arapsko pismo, a predstavljaju Egipat, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.
  • Rusija je u 12. maja 2010. postala prva država koja je registrovala nazive domena i na ćirilici, sa oznakom ".рф". Srbija je druga zemlja koja je 3. maja 2011. dobila svoj ćirilički domen ".срб". Potom je Ukrajini dodeljen domen ".укр", a Bugarska očekuje da će uskoro dobiti svoj ćirilički domen ".бг".
  • Nacionalni domeni na kineskom pismu, u nekoliko varijanti, aktivirani su 25. juna 2010.
  • U međuvremenu su za veći broj zemalja odobreni nazivi domena na nacionalnom pismu ili su ti procesi u toku (više informacija na: www.icann.org/en/topics/idn).

Koji će adresni prostori postojati u okviru .СРБ domena?

Predložena je poddomenska struktura u okviru .СРБ domena istovetna po nameni postojećim poddomenima u okviru .RS domena.

Lista naziva .СРБ poddomena:

.RS domen

.СРБ domen

Obrazloženje

.co.rs

.пр.срб

privreda, preduzeće, preduzetnik

.org.rs

.орг.срб

organizacija

.edu.rs

.обр.срб

obrazovanje

.in.rs

.од.срб

predlog od

 
Za delegirane domene određeni su sledeći nazivi:

.gov.rs

.упр.срб

organi uprave

.ac.rs

.ак.срб

akademska mreža

 

Koje su prednosti .СРБ domena?

1. Jedini internet domen na svetu u kojem se internet adrese pišu onako kako se i izgovaraju.
Zahvaljujući osobenosti srpske ćirilice da jednom glasu odgovara jedno slovo, adrese .СРБ domena će se, za razliku od, recimo, mnoštva domena na engleskom alfabetu, nedvosmisleno izgovarati upravo onako kako su i napisane.

2. Ostvarenje ustavnog prava građana Srbije da mogu da koriste internet domene na svom zvaničnom pismu.
U vreme kada se u razvijenim zemljama i pravo na Internet smatra za osnovno ljudsko pravo, kada i najveće zemlje sveta brinu o očuvanju nacionalnog identiteta kroz domene na svom pismu, Srbija je među prvima napravila korak ka uspostavljanju domena na nacionalnom pismu.

3. Pravovremeno zauzimanje slobodnog internet prostora za buduće potrebe.
Razvoj Interneta je takav da će vrlo brzo skoro svaki čovek morati da ima sopstveni internet identitet. Za firme i organizacije to je već sada neophodno. S obzirom na zauzetost mnogih pojmova, imena i naziva u postojećim internet domenskim prostorima, uvođenje .СРБ domena predstavlja pravovremeno zauzimanje slobodnog internet prostora za razne, trenutno i nepredvidljive, buduće potrebe. Postoje ozbiljne pretpostavke da će u budućnosti čak i mnogi od uređaja koje svakodnevno koristimo imati svoju sopstvenu internet adresu. Futuristički primer: vaš digitalizovani automobil sa adresom "мојаљутамашина.срб" sam zakazuje servis i zamenu ulja!

Koji znaci smeju da budu korišćeni u nazivima .СРБ domena?

Nazivi srpskih ćiriličkih internet domena, pored 30 slova srpske ćirilice (a-š), mogu da sadrže i cifre (0-9) i crticu (-). Ne smeju da sadrže crticu na početku ili kraju, kao ni dve uzastopne crtice na trećoj i četvrtoj poziciji. Naziv .СРБ može da sadrži najviše 63 ASCII znaka posle ACE kompatibilne konverzije.

Kako ćemo ubuduće da pišemo "www" u adresama .СРБ sajtova?

Tehnički gledano, uopšte nije potrebno pisati "www" ispred adrese sajta. To je više ostatak prvobitne prakse u pisanju internet adresa. I svi postojeći sajtovi sa .RS domenom mogu da se pronađu bez "www" na početku, naravno, ako je pravilno podešen server na kome su hostovani.

Kada počinje registracija .СРБ domena?

Upravni odbor RNIDS-a je doneo Odluku da registracija .срб domena počinje na dan Svetog Save, 27. januara 2012. godine.

Cena .срб domena tokom prve faze, u kojoj pravo registracije imaju samo korisnici tj. registranti .rs domena, iznosiće 1 dinar (ovo nije cena prema krajnjim korisnicima, već RNIDS-ova cena prema ovlašćenim registrima). U toj fazi, koja će trajati 6 meseci, registranti će moći da registruju samo one .срб domene koji su u direktnoj vezi sa njihovim .rs domenima, a u sledeća tri meseca će moći da registruju i ostale slobodne .срб domene. Po ovoj ceni registrant ima pravo da registruje onoliko .срб domena koliko ima registrovanih .rs domena, pri čemu se .срб domeni registruju na godinu dana, bez obzira na koliko godina su registrovani .rs domeni.

U periodu slobodne registracije, koja nije vezana za već registrovane .rs domene, cena .срб domena iznosiće 500 dinara, dok će cena poddomena biti 250 dinara (ovo nisu cene za krajnje korisnike tj. registrante .срб domena, već cene koje RNIDS naplaćuje ovlašćenim registrima).

Hronologija nastanka .СРБ domena

Novembar 2009.
Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN - čita se AJKAN) započeo ubrzani proces uspostavljanja domena najvišeg nivoa koji omogućava internacionalizovana imena domena (Internationalized Domain Name, IDN), odnosno naziva internet domena koji nisu napisani engleskim alfabetom.

Decembar 2009.
Vlada Republike Srbije zadužila Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo (MTID) da preduzme potrebne aktivnosti za dobijanje ćiiriličkog domena.

Februar 2010.
Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) započeo javnu raspravu o potrebi postojanja ćiriličkog domena i proceduru za izbor lokalizovanog domena najvišeg nivoa na srpskom jeziku i ćiriličkom pismu.

16. jun 2010.
Završena javna rasprava, anketa i glasanje o tome kako treba da glasi ćirilički Internet domen Srbije. Dva predloga sa najviše glasova Internet zajednice u Srbiji (".срб" i ".србија") poslati su na evaluaciju ICANN-u.

15. jul 2010.
MTID ocenio da RNIDS ispunjava sve uslove za upravljanje registrom domena na ćirilici.

8. novembar 2010.
ICANN prihvatio predlog RNIDS-a da oznaka .СРБ bude ćirilički domen Srbije i dodelio ovu oznaku našoj zemlji za drugi nacionalni domen na Internetu.

Novembar - decembar 2010.
Pokrenuta javna rasprava o principima i pravilima za registraciju ćiriličkog domena.

21. april 2011.
Upravni odbor ICANN-a podržao zahtev da se RNIDS-u dodeli domen .СРБ na upravljanje.

3. maj 2011.
Ćirilički domen .СРБ postao vidljiv na Internetu, pošto je IANA (Internet Assigned Numbers Authority) donela odluku da ga dodeli RNIDS-u na upravljanje.

11. maj 2011.
Nova zvanična internet prezentacija RNIDS-a postala i prvi domaći sajt na novom nacionalnom ćiriličkom domenu, na adresi рнидс.срб.

28. maj 2011.
Na sednici Skupštine RNIDS-a su usvojeni akti koji regulišu registraciju .СРБ domena. Registracija .СРБ domena počinje 27. januara 2012.


KORISNE ADRESE ZA ŠIRE INFORMACIJE:

Forum RNIDS-a

Sajt RNIDS-a

Sajt ICANN-a

Logotip .СРБ domena u svim grafičkim formatima možete da preuzmete na adresi:
www.rnids.rs/cir/vizuelni-standardi

87203

.rs domena

REGISTRUJTE I VI SVOJ DOMEN!

2933

.СРБ domena

REGISTRUJTE I VI SVOJ DOMEN!

© 2006-2015. RNIDS - info@rnids.rs